Print Page   |   Contact Us   |   Report Abuse   |   Sign In   |   Join Now
Site Search
FSHP 2018 Presentation Handouts
Share |

 

Click on the presentation title to view/print handouts

 

FRIDAY, AUGUST 3, 2018

 

KEYNOTE PRESENTATION:

SLEEPING GIANT – THE FUTURE OF PHARMACY IN HEALTHCARE

7:35-8:35am 1.0 hour (GCE/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-156-L04-P/T

Keynote Speaker: Gary Johnson, Pharm.D., MHA, Chief pharmacy Officer, University of Kentucky, Nicholasville, KY

 

HEALTHCARE TECHNOLOGY AND MEDICATION ERRORS TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

8:40-9:40am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-157-L04-P/T

Topic 1: Taking a Practical Approach to Tackling Medication Alert Fatigue Management in a Contemporary Electronic Health Record

Speaker: Melody Huang, Pharm.D., Clinical Informatics Pharmacist, UF Health, Jacksonville, FL

Topic 2: Predictive Analytics: A Focused Approach to Improving Outcomes

Speaker: Peter Duggan, BS, Pharm.D., Director of Pharmacy, Lee Health – Gulf Coast Medical Center, Cape Coral, FL

 

9:50-11:50am 2.0 hours (GCE/CRC/Tech/Medication Errors) ACPE UAN 0163-0000-18-158-L05-P/T

Medication Safety Focus on High Alert Medications and Just Culture

Speaker: Natasha Nicol, Pharm.D., FASHP, Director, Global Patient Safety Affairs, Cardinal Health, Pawleys Island, SC

 

EMERGENCY MEDICINE TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:30-3:30pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-160-L01-P

A New Era of Bleeding: Navigating Strategies to Achieve Control and Resuscitation

Speaker: Jason Ferreira, Pharm.D., BCPS, BCCCP, Critical Care Pharmacist, UF Health, Jacksonville, FL

 

3:30-4:30pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-161-L01-P

Utilization of Ketamine for Pain, Excited Delirium, and Procedural Sedation in the Emergent Setting

Speaker: Daniel Yousef, Pharm.D., Clinical Specialist-Emergency Medicine, Jackson Memorial Hospital, Ft. Lauderdale, FL

 

4:45-5:45pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-162-L01-P/T

Look Alive, It’s Time to Revive

Speaker: Ruben Santiago, Pharm.D., Clinical Hospital Pharmacist -Emergency Medicine, Jackson Memorial Hospital, Miami, FL

 

INTERNAL MEDICINE TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:30-3:30pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-163-L04-P

Hot Papers & Guidelines in Cardiology

Speaker: Christine Price, Pharm.D., Clinical Coordinator & PGY1 Residency Director, Morton Plant Hospital, Clearwater, FL

 

3:30-4:30pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-164-L01-P

Endocrine Update: Diabetes and Cardiovascular Outcomes

Speaker: Rachel Franks, Pharm.D., Assistant Professor, University of South Florida College of Pharmacy, Tampa, FL

 

4:45-5:45pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-165-L01-P

Clinical Pearls in Psychiatry: Antipsychotics in Acute Care

Speaker: Joshua Caballero, Pharm.D., BCPP, FCCP, Professor and Chair - Department of Clinical and Administrative Sciences, Larkin University College of Pharmacy, Miami, FL

 

FUNDAMENTAL PRINCIPLES IN PHARMACY TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:30-3:30pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-166-L04-P/T

Effective Communication with Colleagues

Speaker: Naomi House, Pharm.D., BCPP, Pharmacy Residency Coordinator, Baptist Medical Center, Jacksonville, FL

 

3:30-4:30pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-167-L04-P/T

Integrating Technology Into Practice

Speaker: Venessa Goodnow, Pharm.D., FASHP, Director of JMH Pharmacy Services, Pharmacy Services Department, Jackson Memorial Hospital, Miami, FL

 

4:45-5:45pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-168-L04-P

Clinical Trial Designs and Biostats

Speaker: Petra Estep, Pharm.D., MHA, Clinical Coordinator, Baptist Health, Jacksonville, FL

 

SATURDAY, AUGUST 4, 2018

 

LAW UPDATE

Speakers: Karen Sando, Pharm.D., BCACP, BC-ADM, Assistant Dean, Assessment & Accreditation, Associate Professor, Nova Southeastern University College of Pharmacy, Fort Lauderdale, FL

L. David Harlow, III, BS, Pharm.D., Assistant Vice President for Professional Services Clinical Pharmacy, Chief Pharmacy Officer, Martin Health System, Stuart, FL

 

CRITICAL CARE TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

8:15-9:15am 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-173-L04-P

Guideline Update: Sepsis, Surgical Site Infection (SSI), and Targeted Temperature Management (TTM) Handout #2

Speakers: Jennifer Hanify, Pharm.D., BCCCP, Clinical Pharmacy Specialist, Holmes Regional Medical Center, Melbourne, FL Aimee Gowler, Pharm.D., Critical Care Clinical Pharmacy Specialist, UF Health Shands Hospital, Gainesville, FL

 

9:15-10:15am 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-174-L01-P

To Give or Not to Give: The Role of Albumin in the Critically Ill Patient

Speaker: Dominick Curry, Pharm.D., PGY-2 Critical Care Resident, Orlando Health, Orlando, FL

 

10:30-11:30am 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-175-L01-P

New Uses of Old Medications

Speaker: Gina Riggi, Pharm.D., BCPS, BCCCP, Clinical Hospital Pharmacist, Jackson Memorial Hospital, Ft. Lauderdale, FL

 

AMBULATORY CARE TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

8:15-9:15am 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-176-L04-P

Billing Workshop: Understanding Billing Opportunities for Pharmacists

Speakers: Julie Nickerson-Troy, Pharm.D., Clinical Pharmacist, Florida Hospital Celebration Health, Winter Park, FL Eric Dietrich, Pharm.D., Clinical Assistant Professor, University of Florida College of Pharmacy, Gainesville, FL

 

9:15-10:15am 1.0 hour (GCE/CRC) 0163-0000-18-177-L04-P

Innovate and Stretch Your Footprint in the Community: Tele-Pharmacy

Speaker: Leah Loeffler, Pharm.D., Transitions of Care Pharmacist, Jackson Memorial Hospital, Miami, FL

 

10:30-11:30am 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-178-L04-P

Implementing New Pharmacy Services in the Ambulatory Care Setting

Speaker: Dave Harlow, BS, Pharm.D., Assistant Vice President for Professional Services Clinical Pharmacy, Chief Pharmacy Officer, Martin Health System, Stuart, FL

 

LEADERSHIP TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

8:15-9:15am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-179-L04-P/T

Strategies for Development and Expansion of Pharmacy Extenders: Outside the Box

Speaker: Daniel Buffington, Pharm.D., MBA, Owner/CEO, Clinical Pharmacology Services, Inc., Tampa, FL

 

9:15-10:15am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-180-L04-P/T

Establishing Clinical Strategic Priorities and Organizational Alignment

Speaker: Eric Renker, Pharm.D., Senior Corporate Director of Pharmacy, Comprehensive Pharmacy Services, Brooksville, FL

 

10:30-11:30am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-181-L04-P/T

Navigating the Regulatory Alphabet Soup

Speaker: Dave Lacknauth, Pharm.D., MBA, MS, Director of Pharmacy Services and System Integration, Broward Health, Fort Lauderdale, FL

 

EXPERIENTIAL EDUCATION WROKSHOP 3.0 HOURS OF C.E.

8:15-9:15am 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-182-L04-P

Spring Training: Uncommon Rotation Activities to Advance Rookies into the Big League

Speakers: Stacey Maravent, Pharm.D., Director of Experiential Education, Nova Southeastern University, Fort Lauderdale, FL Jennifer Steinberg, Pharm.D., Director of Experiential Education, Nova Southeastern University, Fort Lauderdale, FL

Kimmi Stultz, Director of Preceptor Development, Nova Southeastern University, Fort Lauderdale, FL

Carlos Torrado, Pharm.D., JD, Director of Experiential Programs-Assistant Professor of Pharmacy Practice, Palm Beach Atlantic University, West Palm Beach, FL

 

9:15-10:15am 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-183-L04-P

Keep Your Mind Young: Commit to Self-Directed Lifelong Learning

Speakers: Kathleen Jodoin, Pharm.D., BCPS, Assistant Dean of Experiential Education, Larkin University College of Pharmacy, Miami, FL

Andrea Murzello, Pharm.D., Director of Experiential Education, APPE, Assistant Professor, Larkin University College of Pharmacy, Miami, FL

Kimberly Stultz, Pharm.D., Director of Experiential Education, Assistant Professor of Pharmacy Practice, LECOM School of Pharmacy, Bradenton, FL

 

10:30-11:30am 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-184-L04-P

Student Assessment and Feedback: How Do We Make it Matter?

Speakers: Mildred Brickler, DPT, Director of Experiential Programs, Florida Agricultural and Mechanical University College of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Tallahassee, FL

John Clark, Pharm.D., MS, FASHP, Director of Experiential Programs, University of South Florida College of Pharmacy, Tampa, FL Karen Whalen, Pharm.D., BCPS, CDE, Assistant Dean for Clinical Education, University of Florida College of Pharmacy, Gainesville, FL

 

PHARMACY TECHNICIAN TRACK 4.0 HOURS OF C.E.

8:15-9:15am 1.0 hour (Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-185-L01-T

Toxicology and Overdoses

Speaker: Kathleen Moorman, Pharm. D., Pharmacy Director, University Community Hospital, Tampa, FL

 

9:15-10:15am 1.0 hour (Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-186-L04-T

Operation C.L.E.A.N. Compounding: Leveraging and Elevating Awareness in a New Era

Speaker: Audrey Boller Johnson, BS-Pharmacy, MSM-Healthcare, Pharmacy Operations Consulting-Trainer, RX View, LLC, Altamonte Springs, FL

 

10:30-11:30am 1.0 hour (Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-187-L01-T

New Drugs

Speaker: Steve Walden, Pharm.D., MPH, Manager, DUE Clinical Implementation, WellCare Health Plans, Tampa, FL

 

1:00-2:00pm 1.0 hour (Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-188-L04-T

Pharmacy Ethics

Speaker: Mark Mikhael, Pharm.D., Vice President of Operations, ProHealth Pharmacy Solutions/Florida Board of Pharmacy, Orlando, FL

 

INFECTIOUS DISEASES TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:00-3:00pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-189-L01-P

Infectious Diseases Odds and Ends: Focus on New Developments in Hepatology and Gram-Negative Infections

Speaker: Lindsey Childs-Kean, Pharm.D., MPH, BCPS, Clinical Assistant Professor, University of Florida College of Pharmacy, Gainesville, FL

 

3:00-4:00pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-190-L01-P

What is New in the World of Infectious Diseases?

Speaker: Marylee Worley, Pharm.D., Assistant Professor, Nova Southeastern University College of Pharmacy, Fort Lauderdale, FL

 

4:15-5:15pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-191-L04-P

The Changing Landscape of Antimicrobial Stewardship: Rapid Diagnostics

Speaker: Elias B. Chahine, PharmD, FCCP, BCPS (AQ-ID), Associate Professor of Pharmacy Practice, Lloyd L. Gregory School of Pharmacy, Palm Beach Atlantic University, West Palm Beach, FL

 

PAIN MANAGEMENT TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:00-3:00pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-192-L01-P

Balancing the Scales: The Opioid Crisis Versus Management of Acute Pain

Speaker: Kara Birrer, Pharm.D., BCPS, Clinical Pharmacy Specialist, Neurocritical Care, Orlando Regional Medical Center, Orlando Health, Orlando, FL

 

3:00-4:00pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 0163-0000-18-193-L04-P

Do You Have the Right One, Baby?: Finding the Right Non-Opioid

Speaker: Amanda Waltemath, Pharm.D., MPH, Manager, Clinical Services, Health Systems, Largo, FL

 

4:15-5:15pm 1.0 hour (GCE/CRC) ACPE UAN 063-0000-18-194-L01-P

When Less is More: How to Start and Run a Pharmacist Driven Opioid Stewardship Program

Speakers: Sandra DiScala, Pharm.D., Clinical Pharmacy Specialist, West Palm Beach VAMC, West Palm Beach, FL

Nhi Tran, Pharm.D., BCPS, Clinical Pharmacist Specialist, Pain/Palliative Care (Oncology Division), Florida Hospital Orlando, Orlando, FL

 

CONTEMPORARY TOPICS IN PHARMACY TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:00-3:00pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-195-L04-P/T

Don’t Leave Your Patients Out in the Cold: A Synergy Between Inpatient, Ambulatory Care and Outpatient Pharmacy to Ensure Continuity of Care

Speakers: Marlaine L. Mance, Pharm.D., BCNSP, Clinical Coordinator, Pharmacy, Memorial Regional Hospital-Total Heart Center, Hollywood, FL

Sara Eltaki, Pharm.D., BCPS, Pharmacy Clinical Coordinator- Transitions of Care Department of Pharmacy, Memorial Regional Hospital, Hollywood, FL

 

3:00-4:00pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-196-L04-P/T

Hurricane Maria: Disaster Preparedness and Recovery Lessons Learned: A Pharmacist's Perspective

Speaker: Brian Hierholzer, Pharm.D., Clinical Assistant Professor, Nova Southeastern University College of Pharmacy, Fort Lauderdale, FL

 

4:15-5:15pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-197-L04-P/T

Drug Shortages: The Good, The Bad and The Ugly

Speaker: Margaretta L. Kearson, Pharm.D., BCPS, Clinical Pharmacy Manager, Memorial Regional Hospital, Miramar, FL

 

NEW PRACTITIONERS TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

2:00-3:00pm 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-198-L04-P

New Practitioner Clinical Pearls:

Cannabinoid Hyperemesis Syndrome

Speaker: Kellie Wang, Pharm.D., Emergency Medicine Clinical Pharmacist, Sarasota Memorial Hospital, Sarasota, FL

Common Medication Errors in Hospitalized HIV Patients

Speaker: Carolina Gutierrez, Pharm.D., Clinical Pharmacist, Memorial Hospital Pembroke, Pembroke Pines, FL

Implementation of Kaiser Sepsis Calculator to Decrease the Use of Antibiotics in Newborns

Speaker: Sindhuri Avula, Pharm.D., General Pediatric Clinical Pharmacist, Arnold Palmer Medical Center, Orlando, FL

Therapeutic Drug Monitoring for Biologics in Inflammatory Bowel Disease

Speaker: Lanh Dang, Pharm.D., Clinical Ambulatory Pharmacist-Multispecialty, UF Health Jacksonville, Jacksonville, FL

ACEI-Induced Angioedema

Speaker: Gabriella Sarver, Pharm.D., PGY1 Pharmacy Resident, Florida Hospital Tampa, Tampa, FL

 

3:00-4:00pm 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-199-L04-P

Mind Your Money: Financial Strategies for New Practitioners

Speaker: Steve Kessinger, BPharm, MS, MBA, Pharmacy Director, Lee Health – Cape Coral Hospital, Cape Coral, FL

 

4:15-5:15pm 1.0 hour (GCE) ACPE UAN 0163-0000-18-200-L04-P

Panel: Making the Transition from Student to New Practitioner

Speakers: Kelly Owens, Pharm.D., BCPS, BCCCP, Clinical Pharmacy Specialist, Intensive Care and Emergency Medicine, Dr. P. Phillips Hospital – A Part of Orlando Health, Orlando, FL

Petra Estep, Pharm.D., MHA, Clinical Coordinator, Baptist Health, Jacksonville, FL

Matt Curran, Pharm.D., Manager of Pharmacy Operations, Memorial Hospital Miramar-Memorial Healthcare System, Fort Lauderdale, FL

Jaclyn D. Cole, Pharm.D., Assistant Professor Pharmacotherapeutics & Clinical Research, University of South Florida College of Pharmacy, Tampa, FL

 

SUNDAY, AUGUST 5, 2018

 

MANAGEMENT OF CONTROLLED SUBSTANCES DISPENSING: 2018 FOCUS ON HEALTH QUALITY

7:00-9:00am 2.0 hours of C.E. (GCE/Tech/Controlled Substances) ACPE UAN 0163-0000-18-201-L04-P/T Speakers: Norman Tomaka, BPharm, MS, Clinical Consultant Pharmacist, Health First Inc., Melbourne, FL

Mark Mikhael, Pharm.D., Vice President of Operations, ProHealth Pharmacy Solutions/Florida Board of Pharmacy, Orlando, FL Debi Melgaard, Special Guest "I Didn't Know..."

 

HOT TOPICS IN PHARMACY TRACK 3.0 HOURS OF C.E.

9:15-10:15am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-202-L04-P/T

Best Practices for Prescribing, Dispensing, and Preventing Drug Diversion

Speaker: Scott Kjelson, Pharm.D., CPh, Director Student Transitions/Assistant Professor, NSU College of Pharmacy, Fort Lauderdale, FL

Susan Langston, Diversion Program Manager, Drug Enforcement Administration (DEA, Miami Field Office, Miami, FL

Panel: Mark Mikhael, Norman Tomaka, Scott Kjelson, Debi Melgaard

 

10:15-11:15am 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-203-L04-P/T

Best Practice Showcase: Team Approach Directed by the Department of Pharmacy for Management of Anemia and Bone Mineral in Chronic Dialysis Patients

Speakers: Sheldon Lefkowitz, RPh, MS, Director of Pharmacy, St. Mary’s Medical Center, West Palm Beach, FL Mei See Kung, Pharm.D., Clinical Pharmacist, St. Mary’s Medical Center, West Palm Beach, FL

 

Best Practice Showcase: Rapid Discharge Medication Reconciliation – A Targeted Approach for Pharmacists

Speakers: Pamela Schauben, RPh, MS, Manager, Inpatient Pharmacy Services, Clinical Associate Professor, UF Health, Jacksonville, FL

Rachael Carloni, Pharm.D., Internal Medicine Clinical Pharmacist, UF Health, Jacksonville, FL

 

11:30am-12:30pm 1.0 hour (GCE/CRC/Tech) ACPE UAN 0163-0000-18-204-L04-P/T

Innovation and Intrapreneurship: Essential Skills for Pharmacy

Speaker: Stephen Eckel, Pharm.D., MHA, Clinical Associate Professor, University of North Carolina, Eshelman School of Pharmacy, Chapel Hill, NC/ASHP Board Member

more Calendar
Featured Members
Karen Sando2019 FSHP Pharmacist of the Year award recipient
Meghan J. ArwoodDedication and contributions to NCFSHP Regional Society

Membership Management Software Powered by YourMembership  ::  Legal